kåseri

Skjuter ni dem eller jagar ni med kniv?

Det är en råkall eftermiddag i oktober då jag öppnar dörren för helgens bed&breakfastgäster. De som möter mig i dörren är ett ungt par från Australien. Han, en öppen pratsam kille barfota i flipflops, håriga ben under ett par bermudashorts. Upptill klädd i skinnjacka toppad med en mössa nertryckt över kalufsen. Hur hon, flickvännen såg ut minns jag knappt så tagen blev jag att få Crocodile Dundee i mitt hus.

Sen jag visat dem till rummet berättar jag att jag just denna dag stötte på en hel flock vildsvin på vår lilla väg hem till gården. Han blev eld och lågor över mitt vittnesmål. Han förhörde sig noga om var jag sett dem och hur många de varit och så. Sen undrade han över hur vi jagade vildsvin här i Sverige. Sköt vi dem eller jagade vi dem med kniv…

Med kniv??? Jag undrade om jag hört rätt. Jo, då uppe i norraste Australien där han bodde hade han vid flera tillfällen varit med när de jagade vildsvin, och han gjorde det med kniv. Han tittade storögt på min Ross, storpudel, och sa att såna hundar var mycket värdefulla hemma i hans trakter. Man använde dem i jakten på just vildsvin. Det var de smartaste hundarna. De använde andra hundar att jaga fram svinen sen skickade de in en storpudel som greppade djuret över nacken så att jägaren sen kunde ta ett grepp och komma åt strupen med kniven. Han menade att det var bara pudeln som var så smart att greppa över nacken, andra hundar sökte efter halsen och då blev de ett snabbt mål för svinets käftar/betar. Illa gick det för de hundarna.

Han berättade livligt och levande. När han sen ville ge sig ut och leta vildsvin höll jag försiktigt om min Ross samtidigt som jag tittade ut på det fallande mörkret. Men rustad med sin kniv (som han hade i sin packning!) och pannlampa gav han sig iväg på sin jakt. Själv önskade jag honom ingen jaktlycka. Visste varken vad jag skulle säga till jaktlag eller vad göra med ett stort svin på middagsbordet. Jag slapp bekymra mig, hem kom han några timmar senare, tomhänt och besviken. Jag satte lättad på potatis till den sen tidigare planerade middagen.

Dagen därpå ägnade han sig åt att hugga ved och följa med på hundpromenad i skogen – iförd flipflops och toppluva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s