Predikan

Din eller min sanning?!

Ibland tänker jag att jag skulle velat vara kung Gustav Wasa. Att kunna ta hur lång sovmorgon som helst utan att bli stressad för att dagen går ifrån en. När kungen vaknade kom hans tjänare in och frågade den nyvaknade om vad han ansåg att klockan skulle vara. Kung Gustav kliade sig på magen, kände efter, kanske han också gjorde en kalkyl över dagens bestyr och utifrån det bestämde han vad klockan skulle vara. Så rättade sig folken efter det.

Så självklart för dem då, överheten bestämde över det vi idag ser som det mest fasta och oumkullrunkeliga begrepp som tiden. I vår värld är väl ändå tiden något som inte går att rucka på. Förutom sommar- och vintertid då, en komplicerad överenskommelse mellan många parter och länder. Länder som gemensamt bestämt sig för en alternativ sanning.

Alternativa sanningar är annars ett mycket populärt begrepp i vår tid, finns säkert också i Sverige men tänker främst på de utsagor som bygger på despotiska makthavares maktlögner. Som Putins verklighetsbekrivning t ex. Eller Trump för den delen. På Trumps installation som president var det regn och inte så mycket folk, i hans sanning var det soligt och publikrekord. Sen kan det finnas en uppsjö av videoupptagningar som bevisar motsatsen, han har bestämt en annan sanning. Lika gör Putin, han dikterar en verklighet om kring hans insats i Ukraina och den stämmer dåligt med vår verklighetsuppfattning utifrån våra källor och vår kunskap. Men han bryr sig inte, han triumfar ändå ut sin sanning som vi förväntas anta. OERHÖRT frustrerande för oss, här hemma i vår världshörna. Vi klarar inte att förhålla oss till en sån världsbild.

Jag tänker att här betyder Jesu ord om att han är vägen, sanningen och livet något viktigt och riktigt. Bara en sån sak att få bygga på en sanning som har tvåtusen år på nacken borgar väl för en viss stabilitet. För visst är det stabilitet vi önskar bygga våra liv på. Men finns det en sanning, oomtvistligt objektiv som inslagen i ett paket? Finns det inte alltid en MIN sanning och DIN sanning? Jobbigt. Ändå är vi nånting på spåret.

Vad menar Jesus när han säger att han är sanningen? Vilken sanning? Min? Din? Eller finns det ytterligare nån? Var finns den här sanningen samlad? Nedskriven… Tja, i Bibeln såklart. Men det gör det inte så lätt ändå. Det står många saker i den boken.

Men jag tänker att det kanske finns en väg ändå. Att testa sanningen.

Putin säger att han inte dödar civila. Vi ser att han dödar massor av civila. Sanning som jag ser sanning? Nej.

Vad säger Jesus? Han säger: Följ med och se! Han bjuder in oss att slå följe och själva avgöra sanningshalten i det han säger. Håller han vad han lovar?

Han säger: Älska din nästa som dig själv. Och visar på den barmhärtige samariern som hjälpte en främling.

Han säger i det vi kallar lilla Bibeln: Så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att världen skulle leva.

Det var vad som hände i påsktiden. 

Jag tänker på legenden om mannen som efter en stor skogsbrand gick ut i de svarta resterna av skogen. Mitt i allt det svarta såg han en fågel ligga med utsträckta vingar på den svedda marken. Han lyfte på den döda fågeln och där låg en liten fågelunge vid liv, skyddad av sin mamma.

Gud, Skaparen, Sonen – allt i ett, offrade sig själv för att vi skulle få liv och hopp.

Så när Jesus talar om att han är vägen, sanningen och livet får vi i vår jakt på vägen till sanningen slå följe med Skaparen själv. Se, lära och pröva vad som är sant för mig. Det som är sant för mig behöver inte alltid vara sant för dig men om vi följer samme mästare är det rätt sannolikt att vi upplever liknande verkligheter.

Mitt i vår vandring på denna väg ska vi plötsligt upptäcka att vi samtidigt är mitt i livet. Det verkliga livet, det goda livet. Mitt ursprung och mitt mål på samma gång.

Det är ett liv som är fyllt av allt det som skapar mening i mitt liv och med mitt liv. Det är ett liv där jag upplever bekräftelse, glädje, förståelse, nyfikenhet, känna sig behövd, dela med sig, att ge, minnen, hopp, ångest. Med alla dessa ingredienser kommer jag att uppleva att jag äntligen hittat Vägen till Livet. Mitt livs mål och mening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s